KREATIVNE KRIVINE SREDI NIZOZEMSKE RAVNINE

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Trening kreativnega razmišljanja

Za kratkih, a sladkih, pet dni sem se odpravila na Nizozemsko na trening in »partnership-building« aktivnost stART-up your creative exchange. Zakaj, kako in kaj v naslednjih vrsticah.

Prvih nekaj in nadaljnjih 15 000 tisoč korakov po Nizozemski, po amsterdamskem letališču, po ljubkem mestu Amersfoort, je bilo zame zelo nostalgičnih. Namreč pred štirimi leti sem se tja gor odpravila na svoj Erasmus, študirat pravo, spoznavat novo kulturo, naučit se biti sama. Bilo je intenzivnih in kolesarsko podkrepljenih šest mesecev, ki jih očitno ne bom nikoli pozabila. Vedno znova se zaljubim v Nizozemsko.

Ampak začetek marca ni bil namenjen pohajkovanju, vožnji s kolesom, pomfriju, siru in stroop-vafljem. Enaindvajset mladinskih delavcev je v ljubko vasico De Glind prispelo z enim samim namenom – spoznati proces ustvarjanja in izvajanja mednarodnih mladinskih izmenjav od glave od pet, oziroma bolje rečeno od začetne ideje do končne implementacije rezultatov projekta v lokalno okolje.

Pogumno in zabeljeno s smehom smo odkrivali krivine in ravnine, padce na trda tla in izlete v višave sproščenosti, ki se nam lahko pripetijo, ko skupino mladih pripravljamo na mednarodno izmenjavo. Skozi različne metode smo na izkustven način spoznavali spremembe in kako se soočati z njimi, kako se pripraviti in na kaj vse paziti pri stiku dveh kultur in kaj so tiste malenkosti, ki lahko povzročijo nejevoljo pri stiku različnosti kultur.

Največja dodana vrednost treninga so bili ljudje. Ne glede na to, da smo v današnjem svetu povezani na tisoč in en način in ne glede na to, da se bodo naslednje besede mogoče slišale nekoliko pocukrano, je osebni stik, iskren pogovor, izkušnja istega dogodka, glasen smeh in pripovedovanje anekdot ob dobri hrani in pijači, najbolj pristno povezovanje s sočlovekom. Tako spoznaš njega, njo, ne samo organizacijo, ki jo predstavlja. Organizacija so ljudje, smo ljudje. In ker želimo ustvariti dobro učno okolje za naše mladostnike, je toliko bolj pomembno, da ustvarimo povezave med nami in da poznamo okolje, v katerega bomo vstopili.

O samih metodah in aktivnostih je težko pisati, a jih je toliko lažje izvajati. Zato s tem ne bi več izgubljala besed in grem raje nazaj v akcijo, vse vas pa povabim, da se podate na podobno pustolovščino – v Mladinski center Trbovlje.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_slideshow autoplay=”true” posts=”kreativne-krivine-sredi-nizozemske-ravnine”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.