Mladinski center Trbovlje od leta 2017 izvaja projekt strateškega partnersta v programu Erasmus+ pod imenom Safe Haven, v okviru katerega smo razvili tri intelektualne rezultate: priročnik za lokalne skupnosti, izkustveno igro Kovček in mrežo organizacij za prihodnje sodelovanje. V prispevku predstavljamo drugi rezultat – izkustveno igro za mlade na temo razumevanja migracij.

Kovček je plod dela štirih partnerjev v dvoletnem projektu strateškega partnerstva Safe Haven (Varno zatočišče, op. p.) – Mladinskega centra Trbovlje iz Slovenije, organizacije Global Link iz Velike Britanije, organizacije Stowarzyszenie Rozwoju i Integraciji Mlodziezy s Poljske in organizacije Toplum Gonulluleri Vakfi iz Turčije.

Vse od begunske krize leta 2015 v medijih pogosto odmeva migrantska problematika, posledica pa je razraščanje nestrpnosti, pojav radikalizacije, razmah sovražnega govora in delitev ljudi na ZA ali PROTI. Zaskrbljujoče je, da številni negativni odzivi prihajajo s strani mladih. Ob poplavi negativne publicitete in politike strahu pogosto pozabljamo, da uspešna integracija ni samo odgovornost priseljencev, ampak se mora prilagoditi tudi družba sama v vseh segmentih. S partnerji v projektu smo ugotovili, da organizacije nimamo kakovostnega orodja za delo z mladimi, s katerim bi nagovarjali problem naraščajoče nestrpnosti do migracij. V Mladinskem centru Trbovlje verjamemo, da so mladi nosilci razvoja v regiji, prav zato smo se skupaj s partnerji v projektu pri razvoju Kovčka osredotočili predvsem na mlade od 15. leta dalje. Njim je torej namenjena izkustvena igra, katere že samo ime pove, da mladim ponuja izkušnjo in od njih zahteva odziv.

V razvoj igre je bilo vključenih več kot 120 mladih od 15. leta dalje in mladinskih delavcev iz številnih evropskih držav, tako da je s pomočjo evalvacij udeležencev in izvajalcev dobila končno obliko, ki mladim ponuja nov vidik razmišljanja o problematiki migracij. Namenjena je za uporabo v mladinskih centrih, mladinskih organizacijah, društvih, osnovnih in srednjih šolah, z nekaj prilagoditvami pa primerna za izvajanje tudi na mlajših udeležencih.

Igra je zasnovana na način, da se mladi v prvem delu spoznajo s samim pojmom migracij, raziščejo različne vzroke migracij po svetu nato pa so postavljeni v situacijo, ko morajo kot družina oz. skupina čez noč spakirati svoj kovček in zapustiti dom. Igro vodi facilitator, ki mlade preko pogovora spodbuja h kritičnemu mišljenju in izražanju svojega mnenja, na koncu pa s pomočjo refleksijskih vprašanj vodi do razmisleka, kaj lahko vsak posameznik naredi za boljše razumevanje migracij. Igra je trenutno na voljo v angleškem jeziku, v pripravi pa je tudi slovenski, turški in poljski prevod.

Spletna različica je na voljo na spodnji povezavi, za fizično igro pa nas lahko kontaktirate na katarina.kuhar@mct.si.

Prenesi igro Kovček

Video

Kakšen je vaš odziv?
1KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2022.