KNAP TRAIL

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2504″ img_size=”large” css=”.vc_custom_1508398659733{border: 2px solid #81d742 !important;border-radius: 2px !important;}”][vc_column_text]Kaj je Knap trail?

Knap trail je zahtevna tekaška preizkušnja in je izpeljanka iz Knapovske poti. Avtor, traser in idejni vodja celotnega projekta je Leon Cestnik. Namen Knap traila je približati Zasavje ljudem širom Slovenije in tudi preko meja, kar je g. Cestniku tudi uspelo doseči in preseči. V času nastajanja tega projekta je bilo v medijih o Zasavju slišati le slabe stvari, zato je bil Knap trail za Zasavje pravi odgovor v pravem času.

 

Kako je Knap trail nastal?

Dva tekača sta se večkrat srečala, ko sta si tekla nasproti. Čez čas sta se spoprijateljila in začela teči skupaj po zasavskem hribovju. Rekreacija pa zanju kmalu ni bila več dovolj, saj se je med njima pojavila tekmovalnost. Porodila se je ideja o trail tekmovanju. Za organizacijo dogodka je med drugim potrebno ime, če je vpadljivo, še toliko bolje. Knap pomeni rudar, trail pa steza ali pot. Knap trail je tako posvečen zasavskim rudarjem, saj je bilo delo v rudniku težko in ni razloga, da bi si sedaj olajšali delo. Knap trail je tako dobil svoje prvo organizirano tekmovanje s pomočjo predsednika športnega društva slovenskih stez, Srečka Deželaka.

 

Kako poteka?

Vsako prvo soboto v novem letu, v letu 2018 bo to 6. januar, se tekmovalci zberejo v Gabrskem pri gostišču Brin, kjer sta start in cilj vseh tekaških preizkušenj. Knap trail ima štiri proge z dolžinami 7 km, 20 km, 37 km in 64 km. Glede na dolžino proge najprej začnejo teči tisti z največ kilometri, nato pa tisti z najmanj kilometri. Vse proge so označene s trakovi, ki jih organizatorji v enem tednu po tekmi tudi poberejo, in potekajo po uhojenih poteh in stezah po večini zasavskega hribovja.

Tekmovalci se med tekom lahko okrepčajo na vnaprej določenih okrepčevalnih mestih, to so:

 • Gostišče na Planini
 • Koča na Čemšeniški Planini
 • Domačija Tekavc Dušan v Planinski vasi
 • Pekarna Lipa v Svinah
 • Gostišče na Kalu
 • Gostišče na Mrzlici

 

Kakšna je potrebna oprema?

Tekač mora imeti čevlje z zelo dobrim oprijemom za po blatu, snegu in mokri travi. Tekaška oblačila morajo biti udobna ter vzdrževati primerno temperaturo, saj so lahko temperature zraka tudi pod lediščem. Najboljše je obleči več plasti primernih tekaških oblačil – sistem čebule. Glede na potrebe tekača pa priporočamo naslednje stvari:

 • Nahrbtnik z dovolj tekočine
 • Energijski prigrizki
 • Naglavna ali ročna svetilka
 • Astro folija
 • Piščalka
 • Mobitel
 • Naglavna ruta ali kapa
 • Rokavice
 • Pohodniške palice
 • Rezervne nogavice in majica

Zlato pravilo tekmovanja je: nikoli ne uporabite nepreizkušene opreme, pijače ali hrane, saj lahko med večurnimi napori pride do poškodb, žuljev ali slabosti. Zato tecite le v oblačilih, ki vas ne tiščijo, čeprav morda niso več tako lepa kot nova, nepreizkušena živila pa vas lahko zaradi prebavnih motenj dehidrirajo.

 

Nasveti za začetnike?

Če ste popoln začetnik in imate radi naravo in gibanje, potem ste že na dobri poti, da vzljubite Knap trail. Za daljše teke pa morate svoje telo najprej privaditi na ekstremne napore, kar lahko traja do 7 let. Seveda lahko čas privajanja telesa skrajšate, a le previdno, saj lahko hitro pride do poškodb. Bolje bo, če vadite večkrat na teden s krajšimi razdaljami (recimo 3-4-krat po 7 km, izmenično tek in hoja) kot enkrat na teden z dolgo razdaljo (30 km). V kolikor imate možnost, si zapisujte število treningov, kilometre in višinsko razliko, čas pa ni tako pomemben. Svoje sposobnosti postopoma dvigujte in ne pozabite delati vaj za celo telo.

 

So s Knap trailom povezane kakšne zanimivosti?

Zanimiva je ideja logotipa, saj predstavlja prehod iz temne zgodovine rudarstva v svetlo prihodnost v naravi, zelo hitro in to po tirnicah. Knap trail pa poleg izziva najbolj zagrizenim tekačem omogoča tudi osvojitev ITRA točk, ki so potrebne za kvalifikacijo na tekmo UTMB (Ultra Trail du Mont-Blanc).

 

 

Več o društvu in Knap trailu pa izveš na www.taleris.si, kjer se lahko tudi prijaviš.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

What's your reaction?
2KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.