Ključ do uspeha ali most do zaposlitve?

Kaj sta fiksna in razvojna miselnost in zakaj je nujno, da ju razumeš prav zdaj?

Da nas takoj po koncu formalnega šolanja neposredno čaka izpolnjujoča zaposlitev, ki bo naša do konca življenja,  postaja  vse bolj neresnična ideja.  Obljubljena pravljica se glasi: v času dolgotrajne zaposlitve se ne bo spremenilo nič, pričakovanja bodo ostajala enaka in nam bo vedno lažje, problemov in zapletov bo vse manj in tudi mi bomo ostali zadovoljni in osebnostno izpolnjeni –  na istem mestu.

Ta ideja ni zasidrana v realnosti sedanjosti. Realnost je vedno bolj spreminjajoča. Priča smo velikim spremembam  – tako zunaj nas kot tudi znotraj. Družbene in ekonomske zahteve so drugačne in se obračajo v nove smeri, prav tako pa se v naši v notranjosti utrinjajo nove želje in originalne ideje, ki jih ni več možno združiti s starim načinom razmišljanja. Potrebujemo nov način delovanja, novo miselnost, ki se bo prilagodila novim izzivom in nas opremila na način, da bomo lahkotneje plavali na burnih in nepredvidljivih valovih: negotove zaposlitve in nenehne spremembe zahtevajo nove potrebe, preskok v zavesti.

Kako združimo »staro« z »novim«? Ključ do uspeha je v:

  • PRIPRAVLJENOSTI spreminjati svojo miselno naravnanost (nič ni brez tvoje odločitve),
  • mobilizirati svojo življenjsko energijo (nič ni brez tvoje akcije)
  • za vztrajnost in konsistentnost (nič ni brez tvoje zaveze).

Kaj je torej fiksna miselnost (fixed mindset) in zakaj smo ljudje tako nagnjeni k neprožnosti? Normalno je, da se ljudje po svoji naravi upiramo spremembam. Veliko lažje je zamahniti z roko in ostati  neprilagodljiv – »Ne bom se spreminjal_a, ker takšen_a pač sem

Fiksna miselnost je naravnana na istost in togost. Zanjo je značilno ostajanje v istih utečenih poteh, ki pa preverjeno ne prinašajo rezultatov in nas vedno vodijo do istih slepih ulic. Če verjamemo, da so naše zmožnosti v celoti dane, že v celoti zgrajene in se ne morejo spreminjati, jih prav res ne moremo spreminjati! Ker jim spreminjanja ne dovolimo. Spreminjanje pomeni, da bi morali minuse najprej dobro uzreti in si priznati svoje manj močne točke. Pot k izboljšanju je prav v tem, da prepoznamo vse pluse in minuse, saj je za uspeh pomembno, da si priznamo lastne pomanjkljivosti in jih nato spremenimo.

Ključ do uspeha deluje po RAZVOJNI, PROŽNI MISELNOSTI (»growth mindset«), ki je naravnana na rast. To je šola surfanja na valovih – če padeš, vstaneš. Če izgubiš ravnotežje, je to nekaj povsem normalnega – vrneš se nazaj. Je proces in začneš na začetku. Tam, kjer začenjamo vsi. Tu je doma želja po obvladovanju izzivov in pogum za akcijo – tu se rojevajo nove rešitve, tu je doma ustvarjalnost!

Zato je ključno verjeti:

  • Lahko se spremenim.
  • Lahko delam napake.
  • Normalno je, da ne znam vsega takoj.
  • Lahko se izboljšam.

Če ostajamo na območju že znanega, zamudimo mnogo priložnosti, ki ležijo izven tega območja. Seveda pa se bomo na poti srečali tudi z izzivi, saj so le-ti vendar naši stalni spremljevalci. Pri tem pa imamo dve možnosti miselne naravnanosti:

  1. Na izzive lahko gledamo kot na grožnjo, ki bo razkrila naše pomanjkljivosti. Zato se jim za vsako ceno izogibamo, živimo v strahu in ostajamo na istem mestu (nič se ne dogaja, s tem pa zamudimo tudi tisto, kar bi lahko bilo dobro).
  2. Lahko pa zavedanje o plusih in minusih obrnemo v dobro! Izzive vidimo kot priložnosti za učenje in rast – lahko se izboljšam, drugi mi pri tem lahko pomagajo! Iz te izkušnje se lahko nekaj naučim! Postajam vedno boljši_a! Vedno bolj sem samozavesten_a!
What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.