[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Si se že kdaj vprašal/a kaj poleg kolesarjenja in pohodništva sploh še lahko počneš z Zasavju? Verjetno ti je uspelo najti še kakšno drugo športno aktivnost, ampak ali si vedel/a, da si lahko v Zasavju popestriš dan tudi z nekaterimi adrenalinskimi doživetji? Ena doživetja so bolj, druga pa manj adrenalinska, a skupno jim je to, da so za Zasavje precej edinstvena.

[/vc_column_text][dt_vc_list style=”3″]

    • Morda za nekatere najmanj presenetljiva, a za druge kot strela z jasnega,  športna aktivnost: spust po reki Savi z raftom ali kajakom. Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik in društvo Savski Gusarji vam omogočata spust po reki Savi po odsekih različnih težavnostnih stopenj. Spust z raftom traja od 1 do 3 ur in vključuje vso potrebno opremo ter spremstvo izkušenega vodnika. Na voljo imate še spust po reki Savi s kajakom v dvojcu, kjer vas prav tako spremlja izkušeni kajakaš. V kolikor boste nad vožnjo s kajakom navdušeni pa se lahko pri brodarskem društvu udeležite tudi začetnega tečaja za kajakaše.
    • Iz vode pa se lahko tudi v Zasavju preselimo v zrak. Skoki s padalom iz letala v Zasavju še niso stvar. Letališče sicer imamo v Zagorju, a manjka  primerno letalo. Verjetno pa si že kdaj opazil/a na nebu kakšno jadralno padalo a do sedaj nisi imel/a možnosti tega sam/a doživeti. V Zasavju lahko tudi ti poletiš med oblake s tandemskim padalom, katerega upravlja izkušen jadralni padalec. Vzletiš lahko iz enega izmed okoliških hribov (Mrzlica, Sveta Planina, idr.)  Te vzlete v Zasavju opravlja ALBATROS – društvo jadralnih padalcev Celje.
    • Zasavje je zelo hribovito področje kar pomeni, da je popolno za plezalce. Težavnostne stopnje plezalnih poti so od 4c+ pa vse do 8a. Plezalne poti urejajo in vzdržujejo številni prostovoljci in lokalne skupnosti. V kolikor bi radi plezali še v težjih razmerah pa lahko pozimi obiščete enega izmed številnih slapov v Zasavju. Slapovi na Sopoti so v našem koncu najbolj primeren slap za ledeno plezanje, le pazi, da te ne vrže na rit.
    • Da v zimskem času ni dolgčas in se ni potrebno peljati daleč so v Zasavju na voljo tudi štiri smučišča Kandrše – tik ob gostišču Vidrga, Marela – v Zagorski dolini nad Kisovcem, Medvednica – nekaj minutna vožnja naprej od gostišča Jager v Trbovljah (zavijemo k gostišču NE v hrib proti Podmeji) in Rajska Dolina – Hrastnik pod Kalom. Vsa zasavska smučišča pa so opremljena s po vsaj eno žičnico.
    • V toplejšem obdobju je v bližini smučišča Medvednica, neustrašnim kolesarjem, na voljo spust imenovan Downhill Javor, kjer so se v preteklih letih odvila že številna Downhill tekmovanja. Poleg obilice poguma in rezervnih spodnjic pa je potrebno tudi primerno kolo, tako da razne Ponije raje pustite doma.
    • Zasavje pa vam ponuja še edinstveno izkušnjo teka. V zimskem in poletnem času je tu Jamatlon, kjer se teče skozi bivši rudnik Trbovlje – Hrastnik. Enkrat letno v spomladanskem obdobju pa poteka rudarski maraton izpred avtobusne postaje v Zagorju čez Slačnik, do železniške postaje v Trbovljah, kjer se nato zavije v rudnik. Tekači pridejo iz rudnika ven v Hrastniku kjer lahko s tekom končajo ali pa nadaljujejo, odvisno na kako dolgo progo so se prijavili. Poudariti pa moramo, da se brez čelade in svetilke ne morate udeležiti aktivnosti v rudniku.

[/dt_vc_list][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MTB (kolesarska) slika: Klemen Humar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.