Bo tukaj notri tudi tvoja slika?

Moja in Kajina  je že, saj je to EVS okvir in spadamo vanj, ker sva ga že opravili. Sedaj je to zvenelo kot kakšen test –  no pa saj po eni strani je. Nič bat, le test samega sebe. Življenjski test. Sedaj verjetno  zveni še bolj grozno. Bom nehala s takšnim pisanjem.

EVS. Te kratice mi verjetno ni potrebno posebej predstaviti, saj v Mladinskem centru Trbovlje kar naprej »trebljamo« o tem. Kako ne bi, če so EVS projekti vedno v polnem teku. Tako pri mladih, ki odhajajo prostovoljno delo opravljati v tujino, kot tudi pri mladih, ki prihajajo k nam, v Trbovlje. Takšnih projektov je res ogromno in teme so zelo raznolike. Več si lahko prebereš na spletnih straneh www.zavod-voluntariat.si/, www.movit.si/, https://www.salto-youth.net/ ali pa se oglasiš kar pri nas. Zagotovo se bo kakšen program našel tudi zate.

Na enega takšnih projektov sem odšla tudi sama. Na Finsko, v mesto Ylivieska. Najprej niti izgovoriti nisem znala te besede. Je bila pa lahka izgovarjava organizacije, kjer sem opravljala delo. Sputnik 2022. Še dobro. Moj projekt je trajal devet mesecev in sicer v mladinskem centru. Ja, kar spakiraš kovček in odletiš. Pri meni je to res potekalo z veliko brzino. Dva tedna od potrditve mojega prihoda do dejanskega leta na Finsko. Šc, če hočeš in je želja, imaš vse urejeno, kot bi mignil. In pri meni je bilo tako, saj sem si res želela te življenjske preizkušnje. Odmik, samostojnost, spoznavanje sebe, druge kulture, drugih ljudi, drugačnega načina življenja, za katerega prej sploh vedel nisi, da obstaja in si ga dejansko želiš. Vse in še marsikaj več ti da EVS. Moja sedanja življenjska pot je le še nadgradnja tiste, ki sem jo začela graditi tam. Po eni strani sama, v tuji državi med tujimi ljudmi in tudi zato še s tako večjo zagnanostjo po življenjskih novostih.

Zanimivo kaj ne? Tam sem tudi uvidela svoje poslanstvo tako rekoč mojega novega življenja in tudi zato še toliko bolj cenim to ponujeno priložnost. Ta življenjska izkušnja je vredna vseh superlativov.

Zgrabi jo, ti rečem.

Avtor: Taja Metličar

 

 

 

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.