Heroji furajo v pižamah

Trbovlje, 22. 5. 2019 – Mladinski center Trbovlje je v sodelovanju z Zavodom VOZIM organiziral posvet strokovne javnosti in mladih ter tiskovno konferenco z naslovom HEROJI FURAJO V PIŽAMAH o prometni varnosti v naši občini.

Posvet je bil namenjen predstavitvi projekta »Heroji furajo v pižamah«, prvenstveno pa predstavitvi težav in izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri udejstvovanju v prometu, o razlogih zanje, o ukrepih, namenjenih mladim, iskanju rešitev in dobrih praks za izboljšanje prometne varnosti mladih. Posveta so se udeležili mladi iz zasavskih srednjih šol ter predstavniki Zavoda Vozim, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Agencije za varnost v prometu, policije in občine Trbovlje. Projekt »Heroji furajo v pižamah« je iniciativa Zavoda Vozim v sodelovanju z zavarovalnico Generali in Toyoto Slovenija, s projektom pa  nagovarjajo  mlade, da ne vozijo pod vplivom alkohola, hkrati pa pozivajo starše, da poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov, četudi sredi noči in v pižami. 

V prvem delu posveta so predstavniki strokovne javnosti mladim predstavili aktualno stanje o nesrečah med mladimi, povezanih z uživanjem alkohola. Vesna Marinko iz Agencije za varnost prometaje udeležencem predstavila statistiko na področju nesreč, v katerih so udeleženi mladi. Vse več je namreč t. i. vikend oz. disko nesreč, v katerih so predvsem udeleženi mladi. Letos so v obdobju od januarja do aprila mladi med 15.-29. letom povzročili že 117 nesreč. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da je vsako pitje za mladostnika tvegano, česar se premalokrat zavedajo tudi starši, zato je predvsem »bistvenega pomena tudi, kakšen je odnos odraslih do alkohola in kakšen zgled nato prenašajo na mlade«. Sledil je interaktivnejši del posveta, v katerem so se mladi skupaj s strokovnjaki v manjših skupinah v vživeli  v konkretne situacije in si preko igre vlog poskušali predstavljati, kaj v trenutku nesreče razmišlja mladi povzročitelj nesreče, policist, reševalec, sopotniki in starši poškodovancev. Nato pa so   razpravljali o pozitivnih in negativnih učinkih rabe alkohola in oblikovali nabor predlogov za zmanjšanje števila nesreč, katerih povzročitelji so mladi pod vplivom alkohola.

This image has an empty alt attribute; its file name is HFVP_LOGO-01-3-2-1024x939.png


Na tiskovni konferenci po koncu posveta so predstavniki Zavoda vozim predstavnikom občine Hrastnik in občine Zagorje predali »Paket za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola«. Tako so se vse tri zasavske občine pridružile herojskim občinam, ki bodo omogočale večjo varnost v cestnem prometu na širšem regijskem področju.

Brezplačni kupončki za mlade za prevoz v občini, nočni avtobusi v zasavskih občinah, športni turnirji brez alkoholnih pijač in poostren nadzor pri prodaji alkoholnih pijač mladoletnim so samo nekateri izmed predlogov mladih. Sklepna aktivnost projekta bo v Trbovljah potekala na večer in v noči prireditve Anduht, 7. 6. 2019, ko bodo heroji v pižamah Zavoda Vozim mladim nudili brezplačen prevoz z dogodka domov. Oglasi se na njihovi stojnici na prizorišču dogodka.
What's your reaction?
1KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.