Hej ti, ki to bereš! A že veš, kaj je EVS?

 

Piše: Kaja Fakin

EVS (European Voluntary Service), oziroma v slovenščini Evropska prostovoljna služba, je del programa Evropske komisije, Direktorata za izobraževanje in kulturo, Erasmus+ mladi v akciji,  namenjen pa je mladim osebam od 17. do 30. leta starosti. To je sicer uradna razlaga, ki jo je možno najti tudi na Googlu.

Februarja 2016 sem svoj enoletni EVS projekt pričela opravljati na severu Portugalske, v mestu Amarante, moje delo pa je obsegalo delo v domu za starejše, centru s posebnimi potrebami, šolah, »fair trade« trgovini, prodajanju lokalnih ekoloških pridelkov na tržnici,… In kot bivša prostovoljka Evropske prostovoljne službe menim, da je EVS odlična priložnost, da na lastni koži izkusiš življenje in delo v tujini, pridobiš nove delovne izkušnje, spoznaš ogromno novih ljudi, si v stiku z novimi različnimi kulturami, po projektu pa si celo izboljšaš svoje možnosti za zaposlitev. V najboljšem primeru  lahko skozi projekt ugotoviš še, kaj te v življenju veseli in s čim se želiš ukvarjati. A prvi korak je potrebno narediti s tem, da si sploh izbereš projekt, ki ti ustreza, kajti le tako boš delo opravljal z veseljem. EVS nikakor NI brezplačen dopust, pripravljen moraš biti na ogromno prilagajanj in kompromisov. In ja, tudi domotožje je včasih prisotno. Včasih pa naletiš tudi na takšne in drugačne težave. A k sreči ti pri vsem tem pomaga velika skupina ljudi. Od tvoje pošiljajoče do gostujoče organizacije, koordinatorjev projekta, tvojega osebnega mentorja, do ostalih EVS prostovoljcev. Ni važno, ali se odločiš za kratkoročni ali dolgoročni EVS, pomembno je, da se mu popolnoma posvetiš, saj si sam najbolj odgovoren za to, da delo kar najbolje opraviš.

Kljub vsemu pa je EVS življenjska izkušnja, ki jo  sicer res lahko izkoristiš le enkrat, a je potem nikoli ne pozabiš. Tako da zberi pogum in če imaš možnost, poišči projekt in postani EVSovec. Ne bo ti žal!

 

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.