Greš v tujino? Kovček ni edina stvar, ki jo potrebuješ.

Odhod v tujino je lahko za posameznika velika sprememba. Pa naj gre za  počitnice, potovanje, ali  selitev zaradi študija oziroma službe.

  1. Prvi korak je izbira države. Kam bomo odpotovali, je odvisno od naših želja. Preden pa se v tujino dejansko odpravimo, je potrebno poskrbeti za kopico stvari.
  2. Ne glede na to, kako dolgo boste v tujini, je najprej potrebno preveriti veljavnost osebne izkaznice ali potnega lista oziroma si le-tega priskrbeti. Katere vrste dokument potrebujemo za vstop v željeno državo, je odvisno od države, kamor potujemo. Z osebno izkaznico  lahko potujemo v  vse države članice Evropske unije, vse države članice Evropskega gospodarskega prostora (Islandijo, Lichtenstein in Norveško), v Švico, Srbijo, Črno goro, Severno Makedonijo in Albanijo. Za nekatere države sveta je potrebna tudi viza, kar je najpametneje preveriti na uradnem spletišču državne uprave https://www.gov.si/drzave, kjer so dostopne vse informacije o zahtevah določene države za vstop slovenskih državljanov in informacije o aktualnih razmerah v državi kamor potujete ter morebitne zahteve ob vstopu, kot je obvezno cepljenje.
  3. Prevoz do destinacije. Ne glede na vrsto prevoza – letalo, vlak ali avtobus – je karto pametno kupiti vnaprej. Predvsem letalske karte so običajno cenejše okrog dva do tri mesece pred datumom leta. Pri nakupu (predvsem letalskih kart) je potrebno biti pozoren na to, da so osebni podatki napisani pravilno, saj lahko drugače pride do zapletov.
  4. Zdravstveno zavarovanje. Stvar, ki je, upajmo, nikoli ne boste potrebovali, vendar jo je vredno imeti. Za potovanja po Evropi je na voljo brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, sama pa priporočam še sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja za tujino. Ta poleg zdravstvenih storitev, ki niso vključena v evropski kartici, pogosto krijejo tudi izgubo prtljage ali celo letalske karte. Vse pa je seveda odvisno od zavarovalnice, ki jo izberete in od premije, ki jo plačate. Za odhode izven Evrope je pri sklenitvi zavarovanja potrebno preveriti, da le-to krije izbrano državo.
  5. Bančne kartice in denar. Osebno za plačevanje veliko raje uporabljam bančno kartico, kot pa gotovino. Najbolje sprejeti kartici v tuji sta Visa in Mastercard. Katero izbrati je odvisno od države, kamor potujemo, včasih je smotrno imeti ker obe, saj nikoli ne veš, kje kakšna ne bo delovala. Seveda pa povsod ni možno plačilo z bančno kartico, zato je vedno s seboj pametno imeti nekaj gotovine. Če potujemo v državo, kjer denarna valuta ni evro, je potrebno denar zamenjati. Velikokrat se zgodi, da pri nas določene valute ni možno kupiti, vendar se v večini primerov da denar zamenjati že takoj ob vstopu v izbrano državo. Po mojih izkušnjah je najcenejša menjava prav dvig gotovine na bankomatu. Vendar je pri tem potrebna previdnost, saj nekateri vzamejo veliko provizije.
  6. Kaj pa nastanitev? Samo nastanitev je najbolje rezervirati že v naprej, da se lahko na dan prihoda na destinacijo mirno namestimo in začnemo raziskovati. Tudi, če se te bolj avanturistične narave in plan potovanja ni fiksen, je pametno v naprej rezervirati vsaj prvo noč ali dve. Sama najraje uporabljam aplikacije, kot so Hostelworld, Airbnb in pa Booking. Za kampiranje in potovanje s kombijem pa Park4night.
  7. Pakiranje! Kakšen dan ali dva pred odhodom je pametno spakirati kovčke /potovalke/nahrbtnike. Kaj spakirati? Večna težava. Osebno za 14 dni ali več spakiram bolj ali manj enako količino oblek in se poskušam držati pravila manj je več, nenazadnje je potrebno stvari prenašati naokoli. Pri daljšem bivanju se oblačila vedno da nekje oprati in če je nuja, se oblačila skoraj povsod lahko tudi kupi. Enako velja tudi za higienske pripomočke. Najbolje je vzeti s seboj manjšo količino nujno potrebnih in nato dokupiti kar nujno potrebujemo.
  8. Srečno pot! In ne pozabite, tudi sama pot do željene destinacije je lahko zanimiva! In ni vedno najpomembneje priti na cilj ampak uživati v sami poti. 😊

Katarina Rajevec, prostovoljka Evropske solidarnostne enote na Portugalskem in popotnica

What's your reaction?
2KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.