FORMULA PRISTNOSTI – IZKUSTVENA DELAVNICA ZA ŽIVLJENJE, KI JE SKLADNO S TVOJO NOTRANJO RESNICO

Čutiš, da živiš življenje, ki je v skladu z najbolj resničnim delom tebe?
K čemu te nagovarja tvoja notranjost? Jo slišiš, ko ti šepeta? Slišiš, če joče?
Ali pa se ti smeji in hvaležno zahvaljuje?

Živiš bolj v skladu s tistim, kar je zate notranje smiselno in izpolnjujoče (ne glede na to, ali se zunanji svet s tem strinja)? Ali pa morda pričakovanja, zahteve, in navidezne (ali pa zelo realne) prepovedi zunanjega sveta večkrat preglasijo tvoj notranji glas?

Realnost življenja ni dobra in ni slaba – je takšna, kot je. Nepristno življenje je lahko način, ki nas varuje pred težko resničnostjo življenja. Smrt = življenjsko dejstvo. Vsi bomo nekega dne umrli. Ta dan je lahko danes, ta dan je lahko jutri. Vsi se tega zavedamo, a je kljub temu res, da vedno ne živimo svojega življenja v skladu s to neizogibno resnico. Naša odločitev je, ali bomo čas, ki ga imamo, preživeli v skladu s sabo (tako, kot je za nas notranje smiselno).

Dejstvo je, da pristno življenje od nas zahteva globok pogum, ponižnost in predanost, da se vedno znova soočimo z resnico o sebi. Moramo si biti na jasnem – povezani s sabo in s tistim, kar je za nas resnično, da prevzamemo odgovornost in pravico za izražanje težkih resnic tudi izven sebe. Kaj je v skladu z našo notranjo resnico in kaj res ni v skladu z njo? Kako to v polnosti in s samozavestjo udejanjamo v vsakodnevnem življenju? Iz kje črpamo temelj, naš pogum?

Še eno neizogibljivo življenjsko dejstvo torej je, da moramo sprejemati odločitve. Odločitev, ali v situacijah ostajamo, odločitev, ali iz situacij odhajamo. Sami smo odgovorni za svoje odločitve in moramo živeti s posledicami teh odločitev.

Ne moraš biti resnično to, kar si, če si sebe v polnosti ne lastiš (če v polnosti ne prevzameš odgovornosti za svoj izraz). Tega seveda ne moreš v storiti, če se v polnosti ne poznaš.

Ali čutiš, da imaš svobodo pri sprejemanju svojih odločitev?
Ali se čutiš svobodnega v izražanju svojih pogledov in mnenj?
Ali čutiš, da si ti lahko res ti – v svojem vsakdanjem življenju?

Živeti življenje, ki je v skladu s tvojimi pristnimi vrednotami in željami je življenje, ki je notranje smiselno. Psihološke raziskave dokazujejo povezanost med »usklajenostjo« življenja in splošnim zadovoljstvom. Notranje motiviranega človeka vleče lastni pristni interes – vodi ga radovednost in iskreno zanimanje. Ali živiš življenje, ki je v službi tvojih lastnih pristnih zanimanj ali živiš življenje v zasledovanju zunanjega ideala družbe, ki se vedno znova spreminja?

Na delavnici bomo raziskovali kompleksnost PRISTNOSTI – kaj je ZATE pristno, notranje usklajeno življenje in kaj to ni, kaj lahko storimo v primeru odmikov in kakšen je proces (k večji pristnosti).  

Izkustvena delavnica FORMULA PRISTNOSTI bo 9.aprila, kjer bomo skupaj (in vsak zase) iskali tisto tvoje pristno seme, ki ima potencial, da utelesi svoj izraz sončnice, spominčice ali maka.

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And, most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become.
Steve Jobs, Founder of Apple

*Zapis in formula avtentičnosti je povzeta iz knjige Authentic (How to be yourself and why it matters), Professor Stephen Joseph

Pripravila: Tjaša Golob, uni. dipl. soc. ped.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.