Varstveno delovni center Zagorje ob Savi je socialno varstveni zavod za ljudi s posebnimi potrebami. V našem zavodu skrbimo za inkluzijo naših uporabnikov preko lastnega dela, kooperantskega dela, interesnih in nadstandardnih aktivnosti.

V veliko pomoč pri inkluziji naših uporabnikov v družbo so nam naši EVS prostovoljci. Letos skupaj z Mladinskim centrom Trbovlje izvajamo že drugi projekt EVS-a. Lansko letos smo imeli dve prostovoljki iz Španije in Rusije (Shasdiva in Olga), letos pa imamo dva nemška prostovoljca (Hauke in Daniel). S pomočjo EVS prostovoljcev se naši uporabniki učijo novih kultur, jezikov in običajev, obenem pa sklepajo nova ”evropska” prijateljstva in s tem pridobivajo na socialnih veščinah in samozavesti. Vsak prostovoljec lahko da delček sebe v VDC in s tem prispeva k višji kakovosti družbe in zavoda.

 

Kot že omenjeno, je naš obseg aktivnosti v VDC-ju zelo širok, zato lahko vsak evropski prostovoljec najde kaj zase v našem zavodu. V zavodu izvajamo delovno terapijo preko lastnega programa izdelkov (šivanje, izdelovanje izdelkov iz lesa, rezanje, vezenje, …), delovno terapijo preko kooperacijskega dela (vijačenje izdelkov, sestavljanje kosmodiska, pakiranje vezalk znamke QucikShoeLace itd.), glasbene delavnice, gledališke delavnice, športne aktivnosti (nogomet, košarka, …), kuharske delavnice itd. Vsak prostovoljec lahko najde kaj zase, kjer lahko prispeva največ in ponudi svoje znanje uporabnikom.

 

EVS prostovoljci zelo radi hodijo v naš VDC, prav tako pa imajo naši uporabniki zelo radi EVS prostovoljce. Korist je vsekakor vzajemna, kar bi moral biti tudi namen vseh nadaljnjih projektov.

Piše: Robert Lazar

 

Fotografije: arhiv VDC

 

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.