Eno leto prostovoljstva – Kako je Emma v Trbovljah pomagala so-ustvariti skupnost

Emma Loni Carl se po enem letu bivanja v Zavodu za mladino in šport Trbovlje vrača v Nemčijo. Srčna, prijazna, nežna, profesionalna, ustvarjalna, sončna – tako bi jo opisali zaposleni, kot tudi mladi iz lokalnega okolja, ki so z Emmo sodelovali v času trajanja prostovoljskega projekta. Mladi iz lokalnega okolja po druženju v ZMŠT odidejo vsak v svoj dom, Emma pa je svoj dom za eno leto našla prav v tej hiši. Prijavila se je na projekt dolgoročne prostovoljske aktivnosti Evropske solidarnostne enote in bila sprejeta. Eno leto je bivala v Mladinskem Hostlu Trbovlje, vse od oktobra 2022.

Koordinatorica projektov Evropske solidarnostne enote v ZMŠT je vodja mladinskih programov, Venesa Smodiš, ki s svojim profesionalnim in sočutnim odnosom do prostovoljcev ustvari pogoje za rast in bogato izkustveno bivanje. Pod mentorstvom Tjaše Golob, zaposlene na področju psihosocialnega svetovanja v ZMŠT, je Emma Loni sodelovala tudi pri mnogih lokalnih dejavnostih, ki jih ponuja mladinsko središče. Z mladinsko voditeljico na lokalnem in mednarodnem nivoju, Rebeko Zajc, je organizirala uspešen dogodek Family Feud – napolnili sta kar cel ZMŠT klub, in to ne samo enkrat. Videli ste jo lahko tudi aktivno sodelovati na Mladi olimpijadi 2023 v Športnem parku Ledenica, za učence 6. razreda OŠ Ivana Cankarja je priredila jezikovno-spoznavni delavnici…

Njeno glavno prostovoljsko delo je bila pomoč na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, kjer je pomagala učencem in učenkam pri urah nemškega jezika. Tam jo je usmerjala prof. Marjetka Kafel. Emma je za učence pripravljala lekcije, jih inštruirala, vadila govorjenje jezika ter s svojo prisotnostjo predstavljala nemško kulturo. Emma je lingvistično podporo, ki ji je bila nudena, vzela z resnostjo in zagnanostjo – učenje slovenskega jezika za boljšo integracijo v lokalno okolje je izvajal aktivni mladinski voditelj Enej Tržan.

Rebeki Zajc je bila v ogromno oporo pri vodenju mladinske mednarodne Erasmus+ izmenjave na področju mentalnega zdravja, Into the Wilderness… Zaradi svoje osebne izkušnje, kot tudi zaradi edinstvenih kompetenc kreativnega vodenja mladih, je bila v hiši prava enciklopedija znanja na »mladinskem prodročju«, saj je predstavljala stičišče lokalnega in mednarodnega. Prav zato je ustvarjala občutek varnosti in zavetja za vse nove mlade, ki so prišli pod okrilje mladinske hiše.

Emma pravi, da je Slovenija v Nemčiji znana po čudoviti naravi in prijaznih, gostoljubnih ljudeh, kar se je v njeni izkušnji res potrdilo. Mladi iz našega okolja so pri tem predstavljali ključno vlogo. Emmina mentorica, aktivna mladinska voditeljica v ZMŠT, je bila Brina Zajc. Povezali sta se na globlji, prijateljski ravni, kar je dodatno obogatilo izkušnjo njenega bivanja pri nas. Sama pove, da se je zaradi odnosa zaposlenih in mladih počutila sprejeto v varnem okolju, ki ji je dopuščalo osebnostno in profesionalno razvijanje. Emmo je lokalno okolje »vzelo« za svojo, pustila je močen pečat na vse, ki so jo imeli privilegij spremljati na njeni prostovoljski poti.

Emma, srečno!

Vir : Zasavske online novice (ZON) : https://zon.si/eno-leto-prostovoljstva-kako-je-emma-v-trbovljah-pomagala-so-ustvariti-skupnost/?fbclid=IwAR2sVaTfrvN7ofzNlCTGoEAlmcQYwuBg_ZV6233rMw-s4cIqFCukjANX-yM

 

What's your reaction?
0KUL2LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.