“Dobro delo se obrestuje saj se dobro z dobrim vrača” – Mladinska voditeljica Saša Borštnar

Živijo! Sem Saša in stara sem 22 let. Letos februarja sem se odločila, da bom več časa posvetila sebi in raziskala s čim se rada ukvarjam. Poleg rednega študija na upravni fakulteti in študentskega dela, sem želela svoj preostali čas vložiti v nekaj, kar mi misli preusmeri stran od vsakdanjega stresa z obveznostmi. Tako se je začela moja pot sodelovanja z Zavodom za mladino in šport Trbovlje. V marcu 2022 so potrebovali udeležence za lokalno izmenjavo, na katero sem se prijavila in kasneje udeležila. Ker je bila na temo duševnega zdravja, jaz pa sem bila s svojim totalno na tleh, ne bi bilo boljšega začetka v tej smeri, kot je bil ta. Po izmenjavi sem želela še več. Skoraj vsak dan sem prihajala v kavarno na kavo in se posredno spoznavala z zaposlenimi v zavodu ter tako so se odprle možnosti sodelovanja še na več izmenjavah, projektih in dogodkih. Pomagala sem prostovoljno in bila prisotna na skoraj vseh. Sama sem se v juliju 2022 udeležila enomesečne ESC izmenjave v Španiji, ki mi je spremenila pogled na svet. Naučila sem se biti bolj samostojna, vestna, poslušna hkrati pa se mi je dvignila samozavest in samopodoba. Pravijo, da moraš včasih stopit iz svojih okvirjev in kdaj narediti drastično spremembo. Kasneje se je to obrestovalo v tej smeri, da sem imela možnost se udeležiti usposabljanja za mladinskega delavca. Tam spoznaš kaj kot mladinski delavec sploh počneš in kakšne možnosti imaš. Učili so nas dela »z mladimi, za mlade, ob pomoči mladih«, raznorazne aktivnosti kot so teambuilderji, spoznavne igre, enegizerji hkrati pa smo iz prakse prenašali stvari v teorijo-najprej izkusili nato debatirali ugotovitve.

Biti mladinski delavec in imeti možnost sodelovati z mladino na različne načine, kot so biti animator, jim nuditi inštrukcije ali pa pomagati pri realizaciji različnih projektov oziroma aktivnosti ter biti del njih, je bila najboljša odločitev v mojih zadnjih letih. Ne le da se povežeš z veliko ljudmi, pač pa tudi pridobiš na svojih kompetencah, gradiš svoja znanja in spet postopoma iščeš ustvarjalnega otroka v sebi (ki je veliko ljudem med Covid časom izginil). Sama odkar se ukvarjam z mladinskim delom veliko bolje sodelujem v skupinah, veliko bolj sem pripravljena kaj postoriti prostovoljno , veliko več se družim z različnimi starostnimi skupinami in tudi bolj razumem delovanje vsakega posameznika, saj se tekom dela naučiš, da včasih ljudje potrebujejo le nekoga, da jih posluša.

Mladinski delavec je lahko skoraj vsak, ki pokaže zanimanje in vestno delo. Da je zanesljiv in zaupanja vreden človek. Ima dobre namene in ne škoduje drugim tako ne fizično kot psihično. Dobro delo se obrestuje saj se dobro z dobrim vrača. 😊

What's your reaction?
3KUL22LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.