Digitalna detoksifikacija oz. digitalno razstrupljanje

Digitalna detoksifikacija oz. Digitalno razstrupljanje je kako čim manj uporabljati digitalne naprave kot so mobilni telefoni, tablični računalniki in ostale naprave.

V današnjem času vsi prekomerno uporabljamo socialna omrežja kot so Facebook,Instagram, Snapchat,Twitter in ostali, ki so seveda poenostavila način komunikacije, globalno mreženje ljudi, ki so samo za en klik oddaljeni od nas. Vsak dan prek spleta nakupujemo, preverjanje elektronske pošte, za prosti čas igramo videoigrice, beremo bloge, iščemo informacije dnevno, gledamo filme in nanizanke na Netflix-u in HBO in uporabljamo YouTube za učenje in gledanje raznih dokumentarnih filmov in glasbenih videospotov. Spremenil se je način življenja in tu nastopa digitalna detoksifikacija, ki pomaga da se odklopimo od tehnologije in si vzamemo čas za stvari in aktivnosti, ki smo dolgo razmišljali, da se bomo z njimi ukvarjali. Lahko je to rekreacija tek, telovadba, joga, kolesarjenje, izlet v hribe,…ustvarjalne dejavnosti risanje, pisanje, izdelava izdelkov in lahko bi še naštevali.

Raziskave so pokazale da večurno gledanje na zaslone vpliva na psihično in duševno počutje. Zmanjša se produktivnost, motnje spanja, v nekaterih primerih tudi depresija, če se iz izkušenj na socialnih omrežij primerjamo z drugimi in pričakujemo iz svojih objav veliko všečkov, izgorelost, preobremenjenost, težko sposobnost odločanja itd. Iz navedenih raziskav lahko ugotovimo, da smo postali digitalni odvisniki. Mogoče se sprašujete kako omejiti uporabo digitalnih naprav? Lahko iz mojih izkušenj Vam podam par nasvetov: Na mobilnih naprav omejite koliko časa boste dnevno uporabljali socialna omrežja in ostale aplikacije. Določite si ob katerih urah dnevno boste pregledovali elektronsko pošto. Če objavljate npr. Na Facebooku in Instagramu vsak dan ne dvigujte vsakič telefona ko prispe novo obvestilo to zmoti koncentracijo in produktivnost. Ničesar ne zamujamo. Ne telefonirajte med vožnjo uporabite nastavitev Do not Disturb oz. ne moti. Vsaj 30 minut pred spanjem ne uporabljajte digitalnih naprav.

Končna misel, ko greste s svojimi prijatelji in kolegi na pijačo namenite čas osebni interakciji in komunikaciji, kot pa da sedimo skupaj in visimo vsak za svojimi mobilniki.

Erol Ramić

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.