Živijo, sem Anja. Oglašam se z MOST-a. Tistega tavelikega, ki povezuje Šentjur s Trbovljami. Govorim seveda o projektu MOST s katerim so v Mladinskem centru Trbovlje in Mladinskem centru Šentjur združili moči in sedaj mladim, korak za korakom pomagajo graditi mostove do zaposlitve in navsezadnje tudi do njih samih. Svojo izkušnjo sodelovanja na projektu bi lahko primerjala z vožnjo na vlakcu smrti. Moje zavedanje same sebe in mojih želja, ter tega, kaj sploh želim doseči v življenju, so skozi srečanja šla gor, dol in se vsaj dvakrat postavila na glavo. Ampak na koncu vsakega srečanja sem polna adrenalina trdno pristala na obeh nogah.

Priznam. Ko sem se prijavila na projekt, nisem imela velikih pričakovanj, niti nisem vedela, kaj pričakovati. Naša srečanja so se začela preko Zoom-a, saj zaradi pandemije srečanja v živo niso bila mogoča. Kljub temu, da smo prva srečanja preživele pred ekranom, je mentoricam uspelo, da so srečanja zastavile tako, da smo se vse udeleženke povezale, se odprle in seveda tudi veliko razmišljale o nas samih in o tem, kdo smo, kaj želimo. Potem je prišel usodni dan, ko smo se prvič po skoraj mesecu dni virtualnega druženja lahko srečale tudi v živo. Takrat sem se šele zavedla, kako posrečena ekipa smo, kako dobro se razumemo, pa tudi tega, kako zelo mi lahko dejavnosti, ki smo jih izvajale pod vodstvom mentoric, celotno mišljenje in zavedanje postavijo na glavo.

Moja prepričanja, pričakovanja, želje in karierne ideje so bile izvabljene v zavedni del možganov, saj sem bila vzpodbujena k temu, da o njih pišem, govorim, jih sestavljam, razstavljam in z njimi gradim smiselno celoto. In ta smiselna celota je le eden od gradnikov mojega mostu do kariere, ki ne bo le v skladu z mojimi željami, temveč tudi s tem, kdo sem jaz ter kakšno je moje poslanstvo –  in to se bo skladalo z mojimi prepričanji. Seveda pa MOST ne gradi le mostov do kariere, kot to obljublja. Gradi tudi podporno okolje, ki je sestavljeno iz ljudi, s katerimi se prebijaš skozi srečanja, debatiraš o vsem mogočem, deliš skrite delčke sebe in na koncu ugotoviš, da je dobro biti TI, točno takšen, kot si. Pa vendar z ogromnim potencialom za rast. 

Kot sem omenila na začetku – sodelovanje pri tem projektu je kot vožnja z vlakcem smrti. Vstopiš malo prestrašeno in ne veš, kaj pričakovati. Potem te premetava naokoli in si postavljen na glavo. Ob koncu pa se zaveš, da si bogatejši za novo izkušnjo, da zmoreš vse, kar si zadaš in da ne glede na vse, tisto kar je globoko v nas, ni tako strašljivo, kot se zdi. Poleg tega pa je bila pot do tega spoznanja noro zabavna.  

Anja Debeljak


Za več informacij, kako se lahko pridružiš projektu Most, nam piši na irena.ivnik@zmst.si.

**Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Namen projekta je povečati zaposljivost in zaposlenost mladih z zmanjšanjem vrzeli med mladimi brezposelnimi in delodajalci preko metod mladinskega dela.**

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.