5 uličnih iger, ki jih danes skoraj ni več

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Poznaš ti kakšno ulično igro? Zagotovo jo, saj jih pozna ves svet. Pa jo še kdaj igraš? Verjetno ne, saj smo že kar malce pozabili na te igre, s katerimi spoznavamo sebe in druge, pridobivamo izkušnje, razvijamo spretnosti, čute, sproščamo jezo in najpomembnejše, se zabavamo. Naj ti malce osvežim spomin na te igre ali pa ti dam idejo za igranje le-teh.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Ristanc ali tančula ali tančnica”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”45px”][vc_single_image image=”1996″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Pripomočki: kreda, kamenček.

Priprava: Na tla narišemo kvadrate v obliki letala (najprej dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni in na vrhu se en v obliki polkroga) in vanje napišemo številke od ena do sedem.

Pravila igre: Kamenček vržemo v prvi kvadratek in skačemo po oštevilčenih kvadratih po eni v enojnih in dveh nogah v dvojnih kvadratih. V polkrogu na vrhu tančule se obrnem in se na enak način vrnemo na izhodišče, vmes pa poberemo svoj kamenček. Tako nadaljujemo po naslednjih številkah. Če kamenčka ne vržemo v pravi kvadrat, se med skakanjem dotaknemo ristančeve črte oziroma skočimo čez črto ali v enojnem kvadratu stopimo na tla tudi z drugo nogo,  je na vrsti drug igralec. Zmaga igralec, ki uspešno zaključi s sedmico.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Zemljo krast “][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Pripomočki: palica, kreda ali kamen.

Priprava: Na tla narišemo krog in ga razdelimo na toliko enakih delov, kot je igralcev. Vsak od igralcev na svojo zemljo zapiše poljubno ime države.

Pravila igre: Vsak igralec se postavi na svoj del zemlje, eden od igralcev pa dobi palico in zavpije ime ene od držav, palico pa vrže na zemlje klicane države. Vsi razen igralca klicane države stečejo ven iz svoje zemlje, klicani igralec pa pobere palico, zavpije “stop” in z njo poskuša zadeti enega od soigralcev. Če ga zadane, mu lahko “krade zemljo” tako, da s kredo zariše del njegove zemlje (kolikor doseže s kredo, pri tem pa mora z nogami ostati na svojem ozemlju), ki jo podpiše z imenom svoje države. Če igralec zgreši tistega, ki ga je ciljal s palico, se vlogi zamenjata. Palico nato meče tisti, ki ga je zadela. Zmaga igralec z največ ozemlja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Skrivalnice”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Pripomočki: Dobri skrivalni prostori.

Priprava: Izbor skrivalnih površin in prvega iskalca.

Pravila igre: Iskalec miži in šteje do dogovorjenega števila, medtem se ostali skrijejo. Ko iskalec konča s štetjem, začne iskati skrite igralce in ko katerega zagleda, najde, teče do mesta, kjer je mižal, udari po njem in ga “pofočka” z vzklikom: “En, dva, tri – ime igralca, ki ga je našel.” Lahko pa se pofočka  igralec sam in s tem mora iskalec igro z mižanjem ponoviti. Če mu uspe pofočkati vse igralce, naslednji miži prvi, ki ga je pofočkal.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1997″ img_size=”medium”][vc_column_text]Sem ju kar hitro našla, ker sta pozabili na njuni bujni frizuri. ;)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Gumitvist”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]

Pripomočki: elastika, ki jo na koncih zvežemo skupaj, gumitvist.

Priprava: Dva ali več igralcev stopi na notranjo stran elastike in jo napne okoli svojih gležnjev, eden pa skače.

Pravila igre: Iger z elastiko je veliko, skupna lastnost vseh pa je, da igralec poskuša določeno kombinacijo skokov čim  bolj pravilno izvesti na različnih težavnostnih stopnjah (zviševanje elastike od gležnjev do podpazduhe ali spreminjanje širine napetih vrvic – oženje z elastiko okrog ene noge, tresenje elastike ipd.).

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1995″ img_size=”medium”][vc_column_text]Kot lahko vidite, je skakanje potekalo več kot odlično.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”In še …”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Spomnile smo se še nekaterih iger kot so: USA-USA-USA-SA, PETA-PRSTI, ATA-MAMA, ŠTEVILKE.

Sedaj pa ti predlagam izziv, da se jih lotiš tudi sam ali pa pobrskaš po spominu za igrami, ki si se jih igral zunaj ali pa o njih pobaraš brata, mamo, dedka ali teto![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Avtor: Taja Metličar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

What's your reaction?
1KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.