130 km in 5000 “višincev” – to je zasavska kolesarska transverzala…

Zasavska kolesarska transverzala – verjetno ena najtežjih in najlepših slovenskih gorsko-kolesarski tur

Zasavja se držijo vse mogoče oznake, a oznaka, da gre pravzaprav za skrit kolesarski biser je znana le tistim pravim kolesarski zanesenjakom. Med drugim se je na zasavskih cestah začela pot enega izmed najboljših slovenskih kolesarjev Primoža Rogliča, vsako leto se v Zasavju zvrstijo kar tri dirke za rekreativne kolesarje; vzpon na Kum, vzpon na Zasavsko Sveto goro in vzpon na Kal. Vzpona na Kum pa se drži tudi sloves enega izmed najtežjih vzponov v Evropi, saj gre kar za dobrih deset kilometrov strmega in neprekinjenega vzpona.

O kolesarjenju v Zasavju smo se pogovarjali s Francijem Razpetom, ki je prevozil in trasiral na destine kilometrov prog po Zasavju med njimi tudi kraljevsko zasavsko transverzalo.

Če bi ljudje vprašali, kateri so trije razlogi zakaj na kolo v Zasavje, katere tri bi jim naštel?

Kot prvi razlog zakaj na kolo v Zasavje bi navedel številne možnosti strmih vzponov in spustov na razmeroma majhnem območju in v neposredni bližini urbanega okolja. Slednje pomeni veliko kolesarskih doživetij v kratkem času [primerno sodobnemu načinu življenja], varnost [hitra pomoč], prehransko neodvisnost [povsod najdeš kaj za pod zob], povezanost [v primeru preutrujenosti, nikoli nisi daleč od izhodišča] …

Drugi razlog je čudovita narava, katero je opisoval že Janez Vajkard Valvazor v Slavi vojvodine Kranjske, kjer je zapisal, da grad Medija obdajajo zeleni hribi, ki spočijejo oči. Gosti gozdovi in rahel veter, ki zavija po strugi reke Save ustvarjata prijetno klimo za kolesarjenje tudi sredi poletja.

Kot tretje, vendar vsekakor ne kot zadnje, bi izpostavil osrednjo lego v Sloveniji. Odlični pogoji za hitro kolesarsko sprostitev ali dolga panoramska prečenja so tako pri roki vsem, ki živijo v ljubljanski ali savinjski kotlini. Zaradi osrednje lege boste po napornem vzponu in po dežju nagrajeni s čudovitimi razgledi po celotni Sloveniji.

Nedvomno pa bi k prednostim Zasavja kot kolesarske destinacije morali dodati še številne oskrbovane koče, odlično strukturo tal za gorsko kolesarstvo, odprtost domačinov, ki so vedno pripravljeni na pogovor, »hec«, ponuditi okrepčilo, pomagati …. in številni drugi razlogi, ki privlačijo vse več kolesarjev v Zasavje.

Si avtor zasavske kolesarske transverzale? Kje poteka in kakšen zahteven izziv je ta izziv?

V bistvu je t.i. MTB trans Zasavje stranski produkt kolesarskega vodnika po zasavskem hribovju. Ko sem v Zasavju posnel vse nesporne poti po katerih je dovoljeno kolesariti [z nekaterimi spornimi izjemami, ki pa v naravi ne predstavljajo težav] se je ta transverzala kar sama pojavila. Za zaključek projekta Kolesarske poti po zasavskem hribovju sem šel prevoziti to pot in bil vzhičen. Toliko lepega, če si vzameš čas za naravo, živali, ljudi …

Sicer pa je ta vezna pot dolga dobrih 130km, na njej pa premagamo približno 5.000v.m. To je krožna pot in jo je potrebno razdeliti na dva dni, torej zelo primerna za vikend kolesarski odklop. Pričnemo lahko v katerem koli kraju, Sam pa sem za začetek izbral Trojane in nato v smeri urinega kazalca nadaljeval na Čemšeniško planino, Sv. planino, Mrzlico, Kal, Gore, Kum, Sava, Sv. gora, Vače, Limbarska gora, Kolovrat in končal na Trojanah. V primeru, da pričnete tako kot jaz na Trojanah, boste v najslabšem primeru prespali na Gorah, v najboljšem pa na Kumu. V kolikor boste začeli kje drugje, morate dobro premisliti, kje vas bo ujela noč. Ne verjamem pa, oziroma iz mojega načina kolesarjenja ne vidim smisla, da bi kdo lahko to pot naredil v enem dnevu.

Katere so po tvojem mnenju najlepše kolesarske destinacije v Zasavju?

V prvi vrsti Kum, ki je s prepletenostjo poti in čudovitimi razgledi izjemen kolesarski potencial. Cestnim kolesarjem je izjemen izziv zaradi strmega vzpona, gorskim kolesarjem pa je prav iz vseh smeri na voljo čudovit vzpon in kar nekaj vrhunskih spustov na vse strani. Kot drugo mi je z izjemno lego ob avtocesti, široko ponudbo kolesarskih doživetij [treking krožna pot mimo Krvavice, kolovoz vodi do planinskega doma, različne težavnosti spustov], lepimi razgledi, odlično planinsko postojanko … zelo pri srcu Čemšeniška planina. Za Čemšeniško planino Javor, Mrzlica, Kal, Gore … potem pa se že zapletemo, ker je kolesarsko dobrih destinacij enostavno toliko, da jih nikakor ne moremo razvrstiti.

Zasavje je tudi del turno kolesarske slovenske poti. Kje ta pot preči Zasavsje?

STKP (Slovenska turno-kolesarska pot) je najdaljša vezna kolesarska pot v Evropi in s predsednikom komisije za turno kolesarstvo, dr. Jožetom Rovanom, sva skupaj prekolesarila Zasavje po dolgem in počez. On je že pred tem zelo rad s kolesom na hitro pobegnil iz Ljubljane v Zasavje na bodisi popoldanski vzpon ali pa sva si vzela soboto, nedeljo, med tednom… Ko se je iz strani vodstva PZS pojavila pobuda za ureditev vezne turno kolesarske poti po zgledu planinske transverzale, mi je Jože predlagal, da pripravim predlog trase skozi Zasavje. Večkrat sva posamezne dele in traso v celoti prevozila tudi skupaj in na koncu se je odločil, da Zasavje vključi v STKP. Sicer njegovih razlogov in pogledov ne poznam najbolje, opisal sem tako kot sem projekt videl in doživel jaz.

V zagorskem kolesarskem klubu je še posebej aktivno sekcija gorskih kolesarjev. Kakšne so vaše aktivnosti in kdo vse se vam lahko pridruži?

Kar pa se tiče sekcije MTB DRITL Zasavje, pa bi rad poudaril, da smo eni redkih športnih društev, ki jim je delokrog Zasavje in ne posamezno mesto v Zasavju. Hitro smo ugotovili, da je za gorsko kolesarstvo potencial Zasavje in ne Zagorje ali Hrastnik ali Trbovlje. Ko to razumeš, se ti naenkrat odprejo številne možnosti kolesarstva, katere si želiš čimprej prevoziti. Tako smo pričeli navezovati tudi stike z ljubitelji kolesarstva iz vseh treh zasavskih občin. Počasi bomo vsi razumeli, da se poti ene občine povezujejo s potmi druge občine, da moramo pri urejanju le teh sodelovati … Pospešeno smo pričeli izobraževati gorsko kolesarske vodnike, imamo veliko razvojnih projektov, ki se na opuščenih degradiranih terenih zaradi posledic rudarjenja kar sami ponujajo.

Svojo dejavnost pa nekako usmerjamo v t.i. zvrsti »AM oz. All Mountain« in »Enduro«, ki sta primerni za širok krog ljubiteljev kolesarstva in terene, ki nas obdajajo oziroma kjer živimo. Predvsem Enduro se je tudi v svetu izredno hitro uveljavil tako v tekmovalnem kot v turističnem pogledu. Če na kratko za nepoznovalce in morebitne zainteresirane predstavim to zvrst to pomeni, da gremo počasi na Čemšeniško planino, kjer sledi super spust z različnimi variantami [nekateri bolj AM, nekateri bolj Enduro], zatem se počasi vzpnemo na Javor in ponovimo vajo, za konec pa še kakšen nižji hrib in nato se lahko polni doživetij ter utrujeni samo usedemo pred kakšen bar ter premlevamo kaj vse se nam je lepega zgodilo. Zasavje je res vrhunska destinacija za to zvrst kolesarstva, ki privablja številne turiste, tekmovalce …

Zaradi navedenih dejstev in načrtov v našo družbo vabimo prijatelje iz celotnega Zasavja in ne samo Zagorja. Kako lepo se počutim, ko se iz Javorja spustim v Trbovlje po sledi, ki so mi jo pokazali »Trbovci« in se po čudovitem spustu v Trbovljah zadovoljen usedem na kavo, povabim še kolega, ki mi je pokazal pot in skupaj deliva občutke. Isto velja tudi za Hrastnik.

Lepo | MTB DRITL | Zasavje

What's your reaction?
0KUL1LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.